What?

Een OnderZoekBoek voor iedereen!

Om te beginnen is het een blanko boek. Je kunt er zo ééntje aanschaffen en beginnen.

Anders dan een journal, waarin je bijvoorbeeld een reisverslag maakt, is het soms onduidelijk waar een OnderZoekBoek voor jou over moet gaan. Het boek laat een zoektocht zien.

In het andere geval heb je misschien een wens, een droom die je nog met niemand wilt delen. Het is dan je werkboek, waarin je schrijft, tekent, schildert, ontdekt, verzamelt, onthoudt, experimenteert, terugbladert en … onderzoekt. Je maakt de wens die in je leeft, concreet en zichtbaar!

Het doel is NOOIT om van het OnderZoekBoek een mooi boek te maken, zoals bijvoorbeeld bij Scrapbooken. Maar je zult zien, dat het een heel bijzonder boek gaat worden, uniek, zoals jijzelf.

Probeer je eens in te denken, wat er gebeurt met je wens, je droom, je zoektocht als je deze zichtbaar maakt. Zou het je helpen als je je droom van verschillende kanten bekijkt? Lijkt het je aannemelijk, dat je kansen gaat zien, als je bewust met je wens leeft, erover gaat praten met anderen? Klinkt het logisch, dat je dan concrete stappen gaat zetten? Eén van deze vragen met JA beantwoorden is genoeg reden om direct te starten met een Onderzoekboek.

Trainingen en workshops zijn voor volwassenen bedoelt, die enige mate van reflectie beheersen. Maar ook jongeren en kinderen kunnen ermee leren werken.

Onderwijs en kinderen

In mijn droom heeft ieder kind een Onderzoekboek waarin het op school en thuis kan werken. Dit idee komt uit Engeland, waarin het werken in Sketchbooks is opgenomen in het curriculum. Scholen zijn het daar verplicht! In de praktijk ligt dat nog wel iets anders geloof ik, en zijn het vooral de vakleerkrachten Beeldende Vorming die de Sketchbooks gebruiken. Meer weten over werken met een Onderzoekboek in het primair onderwijs? Lees verder op de pagina VOOR HET ONDERWIJS of op de pagina VISIE of de pagina COACHING.

Onderwijsbank

Een mooie heldere omschrijving van de Handleiding Werken met een Onderzoek is te vinden op de site van de Onderwijsbank. Deze kun je gemakkelijk inzetten om anderen snel te informeren, bijvoorbeeld je collega’s. Klik hier voor de tekst.

×