Why?

Onderzoekboek gaat over groei, ontwikkeling en transformatie van jouzelf of van je leerlingen. Het is een groeifolio, in plaats van een portfolio. Je tekent, schrijft, dicht, verzamelt, maakt foto’s en plakt die in, schildert, klooit aan en reflecteert. Het is een middel tot stilstaan bij wat belangrijk voor jou is. Je mag spelen en het niet weten, want je onderzoekt!

Jouw blanko boek ga je vullen naar aanleiding van een wens of een droom of een plan tot verandering.

Het start allemaal bij jou. Om te ontdekken wie je bent. Wat je kan of wat je in de toekomst nog voor rol wilt hebben in de maatschappij. Hoe je in de wereld wilt staan. Met een Onderzoekboek ontwikkel je verbeeldingskracht en krijg je de kans te ervaren wat die ‘kracht’ voor jou kan betekenen. Het wordt je steeds duidelijker, hóe jij creatief competent bent.

Psycholoog Vygotsky zegt over het nut van verbeelding: “… Verbeelding is in de meetkunde even noodzakelijk als in poëzie. Alles wat een artistieke transformatie van de werkelijkheid vereist, alles dat verband houdt met interpretatie en constructie van iets nieuws, vereist de onmisbare deelname van verbeelding ”(Vygotsky, 1998)

Met een Onderzoekboek leer je om jezelf te uiten en om uit te leggen wat jou bezighoudt. Je gaat meer van jezelf laten zien aan anderen. In die relatie tot anderen krijg jij feedback en dat helpt jou weer verder met je wens tot verandering.

Het creatief proces is circulair en nooit eindig. Heeft je eerste Onderzoekboek voor jou gewerkt, dan zul je ongetwijfeld met een tweede starten. Het is een manier van doen, denken en durven geworden.

foto

Wat herken jij?

  • heb je een wens iets te veranderen in je leven
  • wil je een groter doel nastreven dan je nu doet
  • lijkt het je zinvol om je idee/droom/wens tastbaar te maken door te tekenen, schrijven, beeld verzamelen
  • wil je onderzoeken hoe je zaken in je leven kunt veranderen
  • wil je aanrommelen om te ontdekken wie je bent en wat je wilt
  • gun je jezelf tijd en ruimte om te verdwalen, te blooperen, te experimenteren
  • durf je autonoom en authentiek te zijn/worden
  • wil je jouw plannen laten groeien en concreet maken

Herken je hierin jezelf? Kijk dan verder onder het kopje What?

‘Niet voor de poes’, zo heeft cursiste Margreet van Impelen haar werk genoemd. Tijdens de eerste Proeverijmiddag ontstond deze tekening, naast vele anderen. Dankzij een hartgedragen besluit dat zij toen nam, kunnen we nu (een jaar later) haar keramieken werk bewonderen. Het beeld staat in de wereld en het helpt haar elke dag herinneren aan dat belangrijke besluit. Wil jij ook concreet aan de slag? Kijk dan verder bij de workshops.

tekening van Margreet van Impelen
keramiek van Margreet van Impelen

×