Why?

Het Onderzoekboek is als een persoonlijk dagboek waarin je je gedachten, gevoelens en observaties kunt opschrijven, maar het gaat verder dan alleen schrijven. In de trainingen word je aangemoedigd om op een creatieve manier te werken, door middel van tekeningen, symbolen, collages, visualisaties en zelfs gedichten.

Dit proces helpt je om dieper inzicht te krijgen in jezelf, je gedragspatronen en je persoonlijke groei. Het is een reis waarbij je op een nieuwe manier naar jezelf kijkt en andere perspectieven ontdekt. Het ‘Onderzoekboek’ kent geen vastgestelde regels en draait om het verkennen van je gedachten en gevoelens op een manier die voor jou natuurlijk aanvoelt.

Met een Onderzoekboek ontwikkel je je verbeeldingskracht en krijg je de kans om te ervaren wat die ‘kracht’ voor jou kan betekenen. Het wordt steeds duidelijker hoe jij creatief competent bent.

De psycholoog Vygotsky benadrukt het belang van verbeelding: “… Verbeelding is net zo noodzakelijk in de meetkunde als in poëzie. Alles wat een artistieke transformatie van de realiteit vereist, alles wat te maken heeft met interpretatie en het creëren van iets nieuws, vereist de onmisbare betrokkenheid van de verbeelding” (Vygotsky, 1998).

Met een Onderzoekboek leer je jezelf uit te drukken en uit te leggen wat je bezighoudt. Je laat meer van jezelf zien aan anderen. In deze interactie met anderen ontvang je feedback die je verder helpt met je veranderingswens. Het creatieve proces is circulair en kent geen einde. Als je eerste Onderzoekboek voor jou heeft gewerkt, zul je ongetwijfeld met een tweede beginnen. Het is een manier van handelen, denken en durven geworden.

foto

Wat herken jij?

  • heb je een wens iets te veranderen in je leven
  • wil je een groter doel nastreven dan je nu doet
  • lijkt het je zinvol om je idee/droom/wens tastbaar te maken door te tekenen, schrijven, beeld verzamelen
  • wil je onderzoeken hoe je zaken in je leven kunt veranderen
  • wil je aanrommelen om te ontdekken wie je bent en wat je wilt
  • gun je jezelf tijd en ruimte om te verdwalen, te blooperen, te experimenteren
  • durf je autonoom en authentiek te zijn/worden
  • wil je jouw plannen laten groeien en concreet maken

Herken je hierin jezelf? Kijk dan verder onder het kopje What?

‘Niet voor de poes’, zo heeft cursist Margreet van Impelen haar werk genoemd. Tijdens de eerste trainingsdag ontstond deze tekening, naast vele anderen. Dankzij een hartgedragen besluit dat zij toen nam, kunnen we nu (een jaar later) haar werk in keramiek bewonderen. Het beeld staat in de wereld en het helpt haar elke dag herinneren aan dat belangrijke besluit. Wil jij ook concreet aan de slag? Kijk dan verder bij de workshops.

tekening van Margreet van Impelen
keramiek van Margreet van Impelen

×