ONDERZOEKBOEK workshops

Open Onderzoekboek training

Een laagdrempelige training voor iedereen. Op een verkennende manier, met veel proberen en ontdekken, ga je je eigen Onderzoekboek vullen. Het is voor iedereen die creatief wil zijn met beeld en tekst. Het is speciaal voor mensen die ergens onvrede mee voelen en een start willen maken met verandering. Want verandering begint bij jouzelf!

Durf jij de uitdaging aan te gaan om met plezier in vier middagen belemmerende oordelen over jezelf aan de kant te zetten? Kom dan meedoen, spelen, experimenteren, aanrommelen, uitvinden, en ontdekkingen doen met allerlei materialen. Denk aan krijt, verf, inkt, print, textiel, hout, karton, wol, ijzerdraad, collage en alles wat je nog meer zou willen uitproberen.

Kom vooral DOEN, met handen en voeten vormgeven aan verandering. We gaan ook aan de slag met schrijven: poëzie, reflecties, quotes, lijstjes, vrije teksten en mindmaps. We gaan nog net niet hardop zingen en dansen, maar wel vanbinnen!

Investering: 200 euro

Data: helaas niet ingepland voor dit najaar

Aanmelding via mail: marijke @ marijkeliefting.nl

Onderzoekboek Tweedaagse

De training is hetzelfde als de Open Onderzoekboek Proeverij, maar dan intensiever doordat de dagen langer zijn en in een blok aangeboden worden. Dit is vooral praktisch wanneer je verder weg woont en de reistijd wil beperken.

Data: zaterdag 21 en zondag 22 september 2024

Mocht deze datum je niet uitkomen, dan kun je samen met een vriend of vriendin zelf een datum voorstellen. Minimum aantal deelnemers is twee, ik kan de training aanvullen tot max. zes personen

Aanmelding via mail: marijke @ marijkeliefting.nl

Investering: 200 euro, incl koffie/thee/lekkers en wel graag zelf lunch meebrengen

Onderzoekboek TERUGKOMDAG

Het is een inspiratie-dag waarin we volop zullen schrijven en maken en de tijd nemen om weer eens na te denken over onze eigen drijfveren. Wat wil ik ook alweer? Waarom is mijn proces stilgevallen? Hoe kan ik de draad weer oppakken? Je neemt je eigen Onderzoekboek mee, zodat je erover kan vertellen en we naar elkaars werk kunnen kijken. Heb je een prangende vraag, dan kunnen we een intervisiemoment inbouwen, dat voor ieder van ons zinvol zal zijn. Verder gaan we natuurlijk spelen en via de filosofie op zoek naar Kairos of flow.

Datum: zondag 26 mei van 10.00 tot 15.30 uur

Aanmelding via mail: marijke @ marijkeliefting.nl

Kosten: 40 euro incl thee/koffie/lekkers/materialen/soep aan te vullen met lunch van thuis

Locatie: atelier op Sectie -C in Eindhoven (en bij mooi weer ook buiten)

werk in 3D
Uitstapje naar het werken in 3D

Creatieve Ontspanning

Graag bied ik een moment van Creatieve Ontspanning, voor wie spelenderwijs materialen wil ontdekken. Elke week kan er een ander materiaal klaar liggen. Elke week in ieder geval een inspiratiemoment, waarna je vrij gaat experimenteren. Soms werken naar waarneming, andere keer vertrekken vanuit een techniek, soms de natuur als inspiratie, soms een kunstenaar afgewisseld met tekenspel. Bij warm weer zijn we buiten te vinden! Het atelier en het terrein van Sectie C bieden allerlei onvermoede mogelijkheden.

10 ochtenden met een strippenkaart die een half jaar geldig is. Je laat via Whatsapp poll weten of je aanwezig zult zijn. Dus je kan het zo indelen als je zelf wilt! Investering: 200 euro.

Doorlopend, je kunt elk moment instappen: vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur (uitgezonderd schoolvakanties)

Onderzoekboek Kleutereditie

Deze nieuwe training is speciaal voor leerkrachten van groep 1/2. Op welke manier kunnen we onderzoekend leren aanbieden aan kleuters? Op welke manieren maken we creatieve leerprocessen zichtbaar bij kleuters? Dit is bij uitstek voor jou een training: als je zelf onderzoekend bent ingesteld en zelf onderwijs wilt ontwikkelen, als je wilt sparren met andere kleuterleerkrachten, als je het belang ziet van spelend en bewegend leren, als je leerlingen creatief wilt uitdagen, als je af wilt van ‘ werkjes’ en meer procesgericht wilt gaan werken, als je meer voelt voor een growfolio dan voor een showfolio.

Jouw eigen inbreng in de training is groot. Er is vooraf een intake gesprek, zodat we zicht krijgen op wensen en verwachtingen. Deze training bied ik samen aan met kunstjuf Iris Verbakel, die veel creatieve ervaring heeft met kleuters.

Investering: 400 euro en dat is inclusief uitgebreide reader en een half uur co-teaching in je eigen groep, met half uur nagesprek.

Data: woensdagmiddag 13 en 27 september en 11 oktober van 15.00 tot 18.00 uur

Wat zeggen de deelnemers over de Onderzoekboek Proeverij?

Betsy: De Onderzoekboek Proeverij heeft mij in een periode van ziek zijn, acceptatie en herstel, veel gebracht. Even met heel iets anders bezig zijn, andere vragen en materialen. Even dat andere stuk in mijn leven loslaten. Ontdekken en horen wat mijn Onderzoekboek mij vertelt. Ik heb bij Marijke weer een ander spoor in mijn creativiteit en denken gevonden.

Elina: De Proeverij heeft mij zoveel gebracht! Maar ook mijn leerlingen, want ik ben in mijn groep 5 begonnen met creatieve schrijfopdrachten en een speciaal schriftje voor ieder kind. Ze glunderen als ze het mogen pakken en ze zijn zo trots op hun werk, dat ieder kind het hardop wil voorlezen. Zelf ga ik ook met meer plezier naar school, als ik weet dat ik weer een creatieve opdracht ga geven. Ik ben ook begonnen met kijken naar kunst met de kinderen en ze smullen ervan!

Nicole: Fijne gesprekken in een veilige sfeer. Ik heb genoten van het mogen klooien/maken, de werkvormen maakten dingen in me wakker om te onderzoeken. Ook de interactie met de andere deelnemers zorgde voor inspiratie.

Chantal: De cursus was boven mijn verwachting, ik dacht niet dat het zo diepgaand zou zijn. Ik kan de komende tijd aan de slag, gedreven door inspiratie van binnenuit. Het was verrassend, hoezeer wat we maken, verbonden is aan onszelf. Ik wens iedereen zo’n mooie Proeverij toe.

Irma: Hoewel het in eerste instantie totaal anders bleek te zijn, dan ik had verwacht, heeft het me zoveel ideeën, inspiratie en inzichten in mezelf gegeven! Ik vond het ook fijn dat er niet alleen getekend werd, maar ook veel geschreven en zelfs poëzie kwam er aan te pas.

Inge: Het was fijn om te ervaren dat wat we tijdens de middagen bespraken, meteen doorwerkte in mijn handelen op het werk. Wat een bewustwording! Man man man, wat kwam ik mijzelf bijvoorbeeld tegen, bij het vragen stellen aan kinderen.

Kassandra: Ik heb hele inspirerende middagen gehad en ik ga er zeker verder induiken!

Marieke: Je bent enthousiast en oordeel loos, dat wakkert mijn ‘durf’ aan. Ik leer vragen stellen aan kunst en aan mijzelf. Ik heb stof om over na te denken en verder te onderzoeken in mijn onderzoekboek. Dankjewel!

marlief

All posts

1 Comment

  • Jolanda Haverkamp 11 november 2022 at 16:07

    Hoi Marijke,
    Ik wil erg graag een keertje meedoen! Ik heb wel al zelf een onderzoekboek waar ik regelmatig mee werk wb de master kunsteducatie en mijn werk. Daarnaast heb ik een maakplaats waar de kinderen van groep 6 t/m 8 een eigen onderzoekboekje hebben. Is de proeverij dan geschikt of misschien de verdieping? Ik hoor het graag! Groet, Jolanda

  • Leave a Reply

    ×