kunstjuf Iris

Zomerworkshop: in de tuin van…

Net voor de zomervakantie heb ik nog een serie lessen gegeven met als inspiratiebron “de tuin”. De tuin is al eeuwenlang een geliefd onderwerp voor kunstenaars en ook de jonge kunstenaars bij mij in het atelier wisten wel raad met dit onderwerp. Ze hebben onderzoekboeken gemaakt met composities van  materialen uit de ateliertuin, ze hebben zelf verf gemaakt met zand en kruiden, ze hebben heel goed rondgekeken in de tuin en veel geschetst. Tijdens de derde les hebben ze een heel klein natuurobject in de tuin gezocht en dat nagetekend in het onderzoekboek. Daarna hebben ze dezelfde tekening gemaakt, uitvergroot op een A4 papier en dan heel groot geschilderd! Ik kan je vertellen; het valt niet mee om iets wat je klein ziet heel groot te moeten schilderen. Dat hebben ze goed gedaan. De allerlaatste les mochten ze papierscheppen met materialen uit de tuin. De verzameling zelfgemaakt papier is een kunstwerk op zich geworden.

Open atelier volwassenen

Tijdens het open atelier voor volwassenen is er gewerkt in onderzoekboeken. De nadruk tijdens deze avonden lag op loskomen, uitproberen en het toeval omarmen. Er is gewerkt met collage, materiaaldruk en aquarelvlekken: drie technieken waarbij het toeval een grote rol speelt. Dank Hanne voor de mooie foto’s!

Laatste les atelier

De laatste les van deze serie in het atelier werd er hard gewerkt aan het afmaken van de onderzoekboeken. Als allerlaatste opdracht hebben ze samen een enorme schets gemaakt met houtskool aan een stok, dit om vrijer te leren tekenen want daar draait het om met schetsen.

Onderzoekboekproject Kijken, Doen en Durven deel II

Deze week heb ik het onderzoekboekproject ook meegenomen naar groep 5 van BS de Klimboom. De kinderen gingen lekker experimenteren met de inhoud van de Kijk, Doe en Durfdozen. Wat ze zoal ontdekten tijdens de les:

  • met tape kan je sjablonen maken,
  • met puntenslijpsel kan je prachtig sneeuw maken,
  • stift loopt heel mooi uit als het nat wordt,
  • een fout kan ook een cadeautje zijn,
  • op zwart papier kan je met veel meer werken dan met wit potlood.

Onderzoekboekproject Kijken, Doen en Durven deel I

Op BS de Klimboom ben ik in groep 4 gestart met een Onderzoekboekproject: Kijken, Doen en Durven. Werken in een Onderzoekboek is fijn, want je kan er van alles proberen, het hoeft niet perfect te zijn en het kind kan oordeelvrij op zijn eigen manier werken. Voor dit project heb ik dozen gemaakt met materiaal waar de kinderen naar hartenlust mee kunnen experimenteren tijdens korte opdrachten.

Voorbeeld opdrachten: Vul iedere cirkel met een ander materiaal. Waarmee kun je werken op zwart papier? Maak een tekening met cirkels op bedrukt papier.

Meer weten van kunstjuf Iris, kijk op haar blog

marlief

All posts

No Comments

Leave a Reply

×