ONDERZOEKBOEK workshops

Onderzoekboek Kleutereditie

Deze nieuwe training is speciaal voor leerkrachten van groep 1/2. Op welke manier kunnen we onderzoekend leren aanbieden aan kleuters? Op welke manieren maken we creatieve leerprocessen zichtbaar bij kleuters? Dit is bij uitstek voor jou een training: als je zelf onderzoekend bent ingesteld en zelf onderwijs wilt ontwikkelen, als je wilt sparren met andere kleuterleerkrachten, als je het belang ziet van spelend en bewegend leren, als je leerlingen creatief wilt uitdagen, als je af wilt van ‘ werkjes’ en meer procesgericht wilt gaan werken, als je meer voelt voor een growfolio dan voor een showfolio.

Jouw eigen inbreng in de training is groot. Er is vooraf een intake gesprek, zodat we zicht krijgen op wensen en verwachtingen. Deze training bied ik samen aan met kunstjuf Iris Verbakel, die veel creatieve ervaring heeft met kleuters.

Investering: 400 euro en dat is inclusief uitgebreide reader en een half uur co-teaching in je eigen groep, met half uur nagesprek.

Data: woensdagmiddag 13 en 27 september en 11 oktober van 15.00 tot 18.00 uur

Open Onderzoekboek training

Een laagdrempelige training voor iedereen. Op een verkennende manier, met veel proberen en ontdekken, ga je je eigen Onderzoekboek vullen. Het is voor iedereen die creatief wil zijn met beeld en tekst. Het is speciaal voor mensen die ergens onvrede mee voelen en een start willen maken met verandering. Want verandering begint bij jouzelf!

Durf jij de uitdaging aan te gaan om met plezier in vier middagen belemmerende oordelen over jezelf aan de kant te zetten? Kom dan meedoen, spelen, experimenteren, aanrommelen, uitvinden, en ontdekkingen doen met allerlei materialen. Denk aan krijt, verf, inkt, print, textiel, hout, karton, wol, ijzerdraad, collage en alles wat je nog meer zou willen uitproberen.

Kom vooral DOEN, met handen en voeten vormgeven aan verandering. We gaan ook aan de slag met schrijven: poëzie, reflecties, quotes, lijstjes, vrije teksten en mindmaps. We gaan nog net niet hardop zingen en dansen, maar wel vanbinnen!

Investering: 200 euro

Data: zaterdag 7 oktober, 21 oktober en 4 november 2023 van 13.00 tot 16.00 uur

OnderzoekboekProeverij

Een OnderzoekProeverij is speciaal voor leerkrachten, pedagogische medewerkers of mensen die kinderen anderszins begeleiden. We gaan werken in een eigen ONDERZOEKBOEK (dat je krijgt). De middagen zijn bedoeld om te ontdekken hoe je zelf een plan/wens/droom in gang zet. Daarnaast doe je volop creatieve ideeën op om met je leerlingen uit te proberen. Je onderzoekt, experimenteert en verkent diverse beeldende technieken. Inspiratievolle middagen, ook omdat ze georganiseerd worden in Het Handvaardigheidslokaal in Eindhoven, dat daarvoor speciaal is ingericht.

Sleutelwoorden: dag 1 – OBSERVE, dag 2 – EXPLORE, dag 3 – QUESTION

Aanmelding via mail: marijke @ marijkeliefting.nl

Data: 3 middagen van 13.00 tot 16.00 uur op zaterdag 3 feb, 17 feb en 2 maart 2024

Kosten: 200 euro (subsidie door Kunstloc mogelijk wanneer je op een Brabantse school werkt)

Onderzoekboek Verdieping

Heb je de Onderzoekboek Proeverij meegemaakt en wil je je verder ontwikkelen op jouw eigen creatieve pad? Geef je dan op voor de Onderzoekboek Verdiepingsmiddagen. Wederom drie middagen vol ontmoetingen en ontdekkingen. Je gaat in dialoog, met jezelf en anderen. Je daagt jezelf uit met een andere manier van onderzoeken. Je denkt en kijkt verder en doet nieuwe inzichten op.

Het is niet mogelijk om deze dagen te volgen als je niet de Proeverij hebt gevolgd.

Sleutelwoorden: dag 4 – ADVENTURE – dag 5 PLANT A SEED – dag 6 CONNECT

Aanmelding via mail: marijke @ marijkeliefting.nl

Kosten: 200 euro (subsidie door Kunstloc mogelijk wanneer je op een Brabantse school werkt)

Data: zaterdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur op 28 oktober, 11 november en 25 november 2023

werk in 3D
Uitstapje naar het werken in 3D

Creatieve Ontspanning

Op dinsdagavond bied ik een moment van Creatieve Ontspanning, voor wie spelenderwijs materialen wil ontdekken. Elke week kan er een ander materiaal klaar liggen. Elke week in ieder geval een inspiratiemoment, waarna je vrij gaat experimenteren. Soms werken naar waarneming, andere keer vertrekken vanuit een techniek, soms de natuur als inspiratie, soms een kunstenaar afgewisseld met tekenspel. Bij warm weer zijn we buiten te vinden! Het atelier en het terrein van Sectie C bieden allerlei onvermoede mogelijkheden.

10 ochtenden met een strippenkaart die een half jaar geldig is. Je laat via Whatsapp poll weten of je aanwezig zult zijn. Dus je kan het zo indelen als je zelf wilt! Investering: 200 euro.

Doorlopend: vrijdagochtend van 11.00 tot 13.00 uur (uitgezonderd schoolvakanties)

Wat zeggen de deelnemers over de Onderzoekboek Proeverij?

Elina: De Proeverij heeft mij zoveel gebracht! Maar ook mijn leerlingen, want ik ben in mijn groep 5 begonnen met creatieve schrijfopdrachten en een speciaal schriftje voor ieder kind. Ze glunderen als ze het mogen pakken en ze zijn zo trots op hun werk, dat ieder kind het hardop wil voorlezen. Zelf ga ik ook met meer plezier naar school, als ik weet dat ik weer een creatieve opdracht ga geven. Ik ben ook begonnen met kijken naar kunst met de kinderen en ze smullen ervan!

Nicole: Fijne gesprekken in een veilige sfeer. Ik heb genoten van het mogen klooien/maken, de werkvormen maakten dingen in me wakker om te onderzoeken. Ook de interactie met de andere deelnemers zorgde voor inspiratie.

Chantal: De cursus was boven mijn verwachting, ik dacht niet dat het zo diepgaand zou zijn. Ik kan de komende tijd aan de slag, gedreven door inspiratie van binnenuit. Het was verrassend, hoezeer wat we maken, verbonden is aan onszelf. Ik wens iedereen zo’n mooie Proeverij toe.

Irma: Hoewel het in eerste instantie totaal anders bleek te zijn, dan ik had verwacht, heeft het me zoveel ideeën, inspiratie en inzichten in mezelf gegeven! Ik vond het ook fijn dat er niet alleen getekend werd, maar ook veel geschreven en zelfs poëzie kwam er aan te pas.

Inge: Het was fijn om te ervaren dat wat we tijdens de middagen bespraken, meteen doorwerkte in mijn handelen op het werk. Wat een bewustwording! Man man man, wat kwam ik mijzelf bijvoorbeeld tegen, bij het vragen stellen aan kinderen.

Kassandra: Ik heb hele inspirerende middagen gehad en ik ga er zeker verder induiken!

Marieke: Je bent enthousiast en oordeel loos, dat wakkert mijn ‘durf’ aan. Ik leer vragen stellen aan kunst en aan mijzelf. Ik heb stof om over na te denken en verder te onderzoeken in mijn onderzoekboek. Dankjewel!

marlief

All posts

1 Comment

  • Jolanda Haverkamp 11 november 2022 at 16:07

    Hoi Marijke,
    Ik wil erg graag een keertje meedoen! Ik heb wel al zelf een onderzoekboek waar ik regelmatig mee werk wb de master kunsteducatie en mijn werk. Daarnaast heb ik een maakplaats waar de kinderen van groep 6 t/m 8 een eigen onderzoekboekje hebben. Is de proeverij dan geschikt of misschien de verdieping? Ik hoor het graag! Groet, Jolanda

  • Leave a Reply

    ×